pesan

Lunaskan hasrat anda.

Menyampaikan pesanan kepada waris melalui surat wasiat adalah tindakan bijak untuk memastikan segala perkara diuruskan dengan teratur dan adil selepas kematian. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dimasukkan dalam pesanan pada waris:

1. Senarai Hutang:

– Rincian Hutang: Senaraikan hutang-hutang yang perlu diselesaikan, termasuk jumlah, kepada siapa, dan butiran lain yang berkaitan.

– Cara Penyelesaian: Berikan arahan mengenai cara penyelesaian hutang, sama ada menggunakan harta pusaka atau cara lain.

2. Senarai Orang yang Boleh Dihubungi:

– Kenalan Utama: Nyatakan nama dan maklumat kenalan utama yang boleh dihubungi untuk urusan berkaitan wasiat dan harta pusaka.

– Peguam atau Pentadbir: Jika perlu, berikan maklumat peguam atau pentadbir harta pusaka yang telah dilantik.

3. Senarai Khairat dan Sumbangan:

– Tujuan Khairat: Jelaskan tujuan dan matlamat untuk menyediakan khairat.

– Penerima Khairat: Nyatakan siapa yang berhak menerima khairat dan sumbangan tersebut.

4. Petunjuk Berkaitan Jenazah:

– Pilihan Pemakaman: Jika ada keinginan tertentu berkenaan pemakaman, sampaikan arahan tersebut.

– Perincian Perayaan Mayat: Jelaskan rincian perayaan mayat, sama ada berkenaan cara pengurusan atau undangan kepada orang ramai.

5. Penetapan Walinya (Executor):

– Penamaan Walinya: Nyatakan sesiapa yang telah dilantik sebagai wali wasiat atau pentadbir harta pusaka.

– Tugas dan Tanggungjawab: Terangkan tugas dan tanggungjawab wali wasiat atau pentadbir.

6. Doa dan Pesanan Peribadi:

– Doa dan Permintaan Maaf: Sampaikan doa dan permintaan maaf, jika ada, kepada ahli waris dan keluarga.

– Pesanan Peribadi: Berikan pesanan atau nasihat peribadi yang mungkin ingin disampaikan kepada waris.

7. Rahsia atau Hal-Hal Khusus:

– Rahsia Pribadi: Jika terdapat rahsia atau hal-hal khusus yang perlu dijaga, berikan arahan tentang bagaimana hendak mengendalikannya.

8. Wasiat Pendidikan dan Pembinaan Anak-Anak:

– Pemilihan Penjaga: Jika perlu, tentukan pilihan untuk penjaga anak-anak dan arahkan mengenai pendidikan mereka.

– Nilai dan Prinsip: Sampaikan nilai-nilai dan prinsip yang penting untuk dididikkan kepada anak-anak.

Pesanan pada waris dalam surat wasiat bukan sahaja membantu memastikan urusan harta pusaka diuruskan dengan baik, tetapi juga memberikan panduan dan ketenangan kepada ahli waris dalam mengendalikan situasi setelah kematian seseorang.