...
Selamat Datang
Kalkulator Faraid
  • Waris Fardu
  • Waris Gantian
  • Waris Sisi
  • Pengiraan

Datuk sebelah Bapa akan terhalang sebagai waris Faraid kerana Ayah masih ada.

Cucu Lelaki dan Cucu Perempuan dari Anak Lelaki akan terhalang sebagai waris Faraid kerana mempunyai Anak Lelaki.

Cucu Lelaki dan Cucu Perempuan dari Anak Lelaki akan terhalang sebagai waris Faraid kerana mempunyai Anak Lelaki.Jika Anak tiada, Cucu Lelaki dan Cucu Perempuan dari Anak Lelaki akan jadi Waris Gantian

Adik-beradik lelaki dan perempuan  akan terhalang sebagai waris Faraid kerana mempunyai waris lelaki (Bapa, anak lelaki atau Cucu Lelaki dari Anak Lelaki).Jika tiada Waris Lelaki (Bapa, Anak Lelaki atau Cucu Lelaki dari Anak Lelaki, Waris Sisi, jika ada, akan mendapat bahagian.

Nama :

Email :

Handphone :

Daripada Abdullah bin Mas’ud r.a., bahawa Rasulullah SAW bersabda:

تعلَّموا الفرائضَ وعلِّموها الناسَ ، تعلَّموا القرآنَ وعلِّموه الناسَ؛ فإِنَّي امرؤٌ مقبوضٌ ، والعلمُ سينقبِضُ ، وتظهرُ الفتنُ ، حتى يختلِفَ اثنانِ في فَريضَةٍ ،لايجدانِ أحدًا يَفْصِلُ بيينَهما 

Yang bermaksud: “Pelajarilah faraid dan ajarkanlah ia kepada manusia, pelajarilah al-Quran dan ajarkanlah ia kepada manusia, Sesungguhnya aku adalah manusia yang akan digenggam (diwafatkan) dan sesungguhnya ilmu tersebut akan digenggam (dicabut), dan nanti akan timbul fitnah-fitnah, sehingga nanti apabila dua orang berselisih mengenai pembahagian harta pusaka, tidak ada orang yang dapat menyelesaikan antara kedua-duanya.” (Riwayat al-Nasa’ie)


Daripada Abdullah bin Amru r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:

العِلْمُ ثَلاثةٌ، وما سوى ذلك فهو فَضْلٌ؛ آيةٌ مُحكَمةٌ، أو سُنَّةٌ قائمةٌ، أو فَريضةٌ عادلةٌ

Yang bermaksud: “Ilmu itu ada tiga, selainnya adalah lebihan sahaja, iaitu ayat Muhkamat (ayat hukum yang tidak dimansuhkan), sunnah yang sahih yang diriwayatkan oleh Rasulullah SAW dan ilmu pembahagian harta pusaka yang adil.” (Riwayat Abu Daud)

PENAFIAN

Pengiraan faraid ini hanya sebagai rujukan dan bagi tujuan pendidikan sahaja. Ia tidak sah digunakan dalam tuntutan harta pusaka dan perbicaraan di Mahkamah.
Ketepatan pengiraan bergantung kepada ketepatan maklumat waris yang diberi.
Pengguna digalakkan membuat semakan dengan pihak yang arif tentang faraid, terutama sekali pengiraan faraid untuk struktur keluarga yang rumit.

Sokong Usaha Kami

Kongsikan Laman Web ini.

Kalkulator Faraid
Kalkulator Faraid

Klik butang dibawah untuk Salin teks dan kongsikan melalui Whatsapp, Facebook, Instagram, TikTok dan media sosial yang lain

Menu

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.