masjidnetwork.my-4

Harta apa yang boleh dihibahkan?

Dalam Islam, hibah atau pemberian harta boleh dilakukan dengan beberapa syarat. Berikut adalah beberapa jenis harta yang boleh dihibahkan:

1. Wang : Wang tunai boleh dihibahkan kepada individu atau organisasi tertentu sebagai bentuk bantuan atau sumbangan.

2. Harta Bergerak : Barang-barang bergerak seperti perhiasan, kenderaan, atau barang berharga lainnya boleh dihibahkan kepada penerima yang dikehendaki.

3. Harta Tanah dan Harta Kebendaan Tetap: Tanah, rumah, atau harta kebendaan tetap lainnya boleh dihibahkan dengan syarat-syarat tertentu yang perlu dipatuhi.

4. Perdagangan dan Perniagaan: Kedai, perniagaan, atau saham dalam syarikat boleh dihibahkan, tetapi ada peraturan tertentu yang perlu diikuti, terutama jika melibatkan perniagaan bersama.

5. Hak-Hak Milik: Hak-hak milik seperti hak intelektual, royalti, atau hak cipta boleh dihibahkan.

6. Harta Nikah (Mahr): Harta yang dijanjikan oleh suami kepada isteri sebagai sebahagian daripada akad nikah boleh dihibahkan dengan persetujuan kedua belah pihak.

7. Wasiat (wasiah): Seseorang boleh membuat wasiat terhadap harta-harta tertentu untuk dihibahkan kepada individu atau amalan-amalan kebajikan tertentu setelah kematiannya.

Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bahawa hibah dalam Islam perlu dilakukan dengan niat yang tulus dan dengan persetujuan penerima. Selain itu, pembahagian harta haruslah dilakukan secara adil dan sesuai dengan peraturan yang ditetapkan dalam syariah Islam. Hibah tidak boleh digunakan sebagai alat untuk menzalimi atau mengeksploitasi pihak lain.