masjidnetwork.my-5

Siapa Wasi?

Dalam konteks hukum Islam, “wasi” merujuk kepada seorang pewaris atau eksekutor wasiat. Wasi memiliki tanggung jawab untuk melaksanakan atau menguruskan harta pusaka atau wasiat yang ditinggalkan oleh seseorang yang telah meninggal dunia. Tugas wasi termasuk memastikan harta tersebut dibahagikan kepada pewaris atau penerima wasiat sesuai dengan ketentuan syariah.

Selain itu, wasi juga boleh merujuk kepada seseorang yang diamanahkan atau dipilih oleh individu yang masih hidup untuk menjadi wasiatnya, dengan tujuan untuk menguruskan harta atau kepentingan tertentu setelah kematian individu tersebut.

Penting untuk diingat bahawa wasi harus bertindak dengan keadilan, jujur, dan mematuhi peraturan Islam dalam menjalankan tanggung jawabnya. Ketika seseorang menetapkan wasiat, pemilihan wasi dan ketentuan-ketentuan wasiat tersebut perlu mematuhi prinsip-prinsip syariah agar pelaksanaannya sah dan diterima dalam konteks hukum Islam.

Kongsikan artikel ini :

Admin - Kemaskini Blog/Berita

Kategori*
Tag
Tajuk Artikel*
Isi Kandungan *
CTA Title
CTA Link
Description Title
Content

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.