sepencarian

Apakah Harta Sepencarian?

Dalam Islam, konsep harta sepencarian atau harta suami isteri merujuk kepada harta yang diperoleh oleh suami atau isteri semasa hidup perkahwinan. Hadis yang berkaitan dengan konsep ini termaktub dalam riwayat Imam al-Bukhari dan Imam Muslim. Rasulullah SAW bersabda:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: “إِذَا جَاءَ الْعَمَلُ أَنِيقُوا بِهِ أَهْلَكُمْ، وَاسْتَغْنِوا فَإِنَّهُ أَعْلَى لَكُمْ فِي الدُّنْيَا وَالدِّينِ” (صحيح مسلم)

Maksudnya: Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Apabila datang rezeki, hendaklah kamu memberi kemewahan kepada keluarga kamu dan mencukupkan keperluan hidup kamu sendiri, kerana itu lebih baik bagimu dalam dunia dan akhirat.” (Sahih Muslim)

Beberapa kepentingan dan hikmah dari konsep harta sepencarian dalam Islam termasuk:

1. Keadilan Dalam Pembahagian Harta: Konsep harta sepencarian membawa prinsip keadilan dalam pembahagian harta antara suami dan isteri. Harta yang diperoleh semasa perkahwinan dibahagikan secara adil dan setara di antara mereka.

2. Perlindungan Terhadap Kesejahteraan Keluarga:Dengan pembahagian harta sepencarian, suami dan isteri dapat memberikan perlindungan kewangan kepada satu sama lain. Ini membantu mencipta suasana kesejahteraan dan keamanan dalam keluarga.

3. Membina Hubungan Harmonis:Pembahagian harta sepencarian membantu mewujudkan suasana saling percaya dan harmoni dalam hubungan perkahwinan. Setiap pihak merasa dihargai dan diberikan hak yang adil terhadap harta yang diperoleh bersama.

4. Menyokong Tanggungjawab Keluarga:Harta sepencarian membolehkan suami dan isteri memenuhi tanggungjawab mereka terhadap keluarga tanpa membebankan satu sama lain. Ini mencakup tanggungjawab terhadap keperluan asas, pendidikan anak-anak, dan lain-lain.

5. Mencipta Kesetimbangan Kewangan: Pembahagian harta sepencarian membantu mencipta kesetimbangan kewangan di antara suami dan isteri. Ini mencegah ketidakseimbangan ekonomi dan memberikan setiap pihak akses yang saksama kepada sumber daya kewangan keluarga.

6. Mendorong Kerjasama Dalam Pencapaian Matlamat Bersama:Suami dan isteri dihimbau untuk bekerjasama dalam mencapai matlamat bersama dan membangun kehidupan yang stabil secara kewangan. Harta sepencarian menjadi sumber daya yang bersama untuk mencapai kebahagiaan dan kejayaan bersama.

Dengan adanya konsep harta sepencarian, Islam mempromosikan prinsip keadilan, keharmonian, dan tanggungjawab dalam institusi perkahwinan, membentuk landasan kuat untuk membina keluarga yang sejahtera dan berkekalan.