Yakin
Yakin
Aplikasi Digital Gaya Hidup Muslim

YAKIN merupakan aplikasi rasmi PPIM yang juga merupakan aplikasi gaya hidup muslim, bertujuan untuk membantu pengguna menerapkan gaya hidup islamik dalam kehidupan seharian dengan mudah. Sebagai sebuah aplikasi gaya hidup muslim, YAKIN menyediakan fitur waktu solat, kiblat, doa harian dan pelbagai lagi. YAKIN juga menjadi platform untuk pengguna mendapatkan perkhidmatan yang ditawarkan oleh PPIM, seperti aduan, sumbangan derma dan informasi serta berita paling terkini.

gppgleplay

Dapatkan Laman Web Mikro seperti ini secara PERCUMA dengan menjadi Ahli Masjid Network. Boleh digunakan sebagai Kad Nama Digital atau promosikan produk, servis dan perniagaan anda.

Tentang Kami

 

 

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) ditubuhkan bagi membela & memperjuangkan hak pengguna yang sering ditindas dan dizalimi. Terlalu banyak kemungkaran, penganiayaan, penipuan & penindasan yang berlaku terhadap pengguna tanpa pembelaan sewajarnya.

PPIM melihat ini adalah sebuah perjuangan dan tanggungjawab yang harus dipikul. Berpegang teguh pada hadis al-Bukhari & Muslim, “Barang siapa yang melapangkan kesulitan seorang muslim, nescaya Allah akan melapangkan kesulitannya di hart kiamat.”

Hadis ini menjadi pemangkin dan semangat kepada PPIM untuk terus berani memperjuangkan hak pengguna yang ditindas.

 

Aplikasi Yakin, platform individu dapatkan perkhidmatan PPIM & sumber gaya hidup muslim - SoyaCincau.com

 

Menerusi pertubuhan PPIM di Malaysia, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah berkolaborasi dengan Crescent Digital Sdn Bhd (Crescent Digital) untuk membangunkan dan mengendalikan aplikasi mudah alih rasmi PPIM yang dikenali sebagai "YAKIN". Aplikasi tersebut telah dilancarkan oleh Dato’ Sri Dr. Adham Baba, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Berasal dari perkataan Arab یقین‎ yang antara lain bermaksud ‘pasti, percaya dan tidak ragu-ragu’, nama YAKIN dipilih sebagai tanda kesungguhan PPIM bukan sahaja dalam usaha memperkasa pengguna dan usahawan Muslim era digital tetapi juga sebagai pemangkin dan pemacu inovasi tempatan bernilai tinggi justeru menyumbang kepada ekonomi digital Islam di Malaysia.

PPIM yakin bahawa aplikasi ini dapat memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia bersesuaian dengan misi PPIM sendiri iaitu melaksanakan tuntutan fardhu kifayah yang membabitkan kepentingan pengguna dan perniagaan Islam melalui tindakan proaktif dan berstrategi.”

Menerusi aplikasi YAKIN yang sudahpun sedia untuk dimuat turun secara percuma.

Aplikasi Yakin

Aplikasi Yakin - Aplikasi Gaya
Hidup Muslim Terkini

 

Dengan usaha PPIM yang mempunyai pengikut media sosial yang lebih daripada 1.5 juta orang, aplikasi YAKIN mempunyai sasaran untuk menjadi aplikasi Gaya Hidup Muslim tempatan yang utama dan paling komprehensif di Malaysia.

Fiktur Aplikasi Yakin

 

 

Modul Ibadah

Aplikasi YAKIN mempunyai matlamat untuk menjadi aplikasi gaya hidup Muslim tempatan yang paling komprehensif di Malaysia. Selaras dengan itu, aplikasi YAKIN menyediakan fitur ibadah seperti:

 

 

dan pelbagai lagi di masa hadapan.

Sumbangan Derma dan Aduan

Aplikasi YAKIN juga menjadi platform selamat dan terkawal untuk rakyat Malaysia yang prihatin untuk menyumbang dan menderma ke arah kebajikan dengan menyalurkan sumbangan kepada mereka yang memerlukan.

Selain itu, aplikasi YAKIN yang menjadi aplikasi rasmi PPIM menyediakan platform aduan kepada pengguna di Malaysia yang ingin mengemukakan sebarang adauan atau laporan keatas perniagaan yang melakukan kesalahan melibatkan etika atau undang-undang kepenggunaan di Malaysia.

Penerbitan Terkini

 

Aplikasi YAKIN juga memaparkan penulisan atas talian komprehensif yang dihasilkan oleh PPIM.

PPIM telah menghasilkan pelbagai artikel dan video yang amat bermanfaat bagi pengguna Islam selaras dengan matlamat utama PPIM iaitu “Perjuangan Demi Pengguna”.

Antara topik artikel adalah:

  • Kepenggunaan
  • Wawancara
  • Pengetahuan
  • Aktiviti
  • Agama
  • Berita
  • Umum

 

Galeri

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.