syameel
Syameel Amirundanish Bin Soffian
- Sivil - Tuntut Hutang - Wasiat - Hibah - Harta Pusaka - Kes Pekerjaan

Syameel Danish & Co.

Di Syameel Danish & Co., kes anda keutamaan kami. Rakan kongsi dan para peguam kami sentiasa berdedikasi untuk menyediakan perkhidmatan yang tulus dan saksama. Kami juga tidak pernah gagal dalam merealisasikan apa yang dimahukan oleh Klien. Kami mengendalikan kes berkaitan harta pusaka, kes sivil melibatkan pembinaan rumah, dan jual beli hartanah.

Dapatkan Laman Web Mikro seperti ini secara PERCUMA dengan menjadi Ahli Masjid Network. Boleh digunakan sebagai Kad Nama Digital atau promosikan produk, servis dan perniagaan anda.

Mengenai Kami

Tan Sri Zulkurnain Awang

Tan Sri Zulkurnain Awang

Chief Advisor

Tan Sri Zulkurnain Awang, sebelum ini, merupakan Pengarah Institut Tadbiran Awam Negara, Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan, Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia, Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran dan Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Wang Simpanan Guru.

 

Beliau juga ialah pengarang buku dan artikel mengenai sektor awam dan swasta. Tan Sri Zulkurnain berkelulusan dari Universiti Malaya dengan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian), Sarjana Sastera dalam Pengurusan Hal Ehwal Antarabangsa, Sarjana   Sastera dalam Sains Politik dan Sijil Pentadbiran Awam dari Ohio University of United States of America ("AS"), serta PhD dari University of Leeds, England. Pada tahun 2000, beliau telah menghadiri Program Pengurusan Lanjutan dari Harvard Business School di Universiti Harvard, Amerika Syarikat.

SYAMEEL DANISH

SYAMEEL DANISH

Managing Partner

Syameel Danish merupakan seorang graduan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) bagi Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang Kepujian (LL.B). Beliau telah menjeremus dalam pelbagai bidang guaman sepanjang tempoh menjadi seorang peguam seperti Perancangan & Pengurusan Harta Pusaka, Hartanah, dan kes Sivil.

 

Beliau juga pakar dalam menyediakan pelan utama bagi Perancangan Harta Pusaka seperti Wasiat, Hibah, Amanah dan lain-lain & Pengurusan Harta Pusaka. Dalam masa yang sama, Syameel Danish telah berjaya menyelesaikan pelbagai jenis masalah Harta Pusaka seperti ketiadaan pengurusan harta pusaka selepas 3 keturunan, berkaitan anak angkat dan anak tidak sah taraf.

Saya percaya yang punca suatu kejayaan adalah daripada dedikasi dan ketekunan dalam mencari solusi. Dengan fokus dan tenaga yang tanpa belah bahagi, sebarang kes guaman dapat diselesaikan dengan sempurna.

Perancangan & Pengurusan Harta Pusaka

PERANCANGAN & PENGURUSAN
HARTA PUSAKA

PENGURUSAN HARTA PUSAKA

Pengurusan Harta Pusaka

Terdapat dua bahagian dalam kehidupan setiap individu berkenaan dengan harta.

  1. Perancangan Harta Pusaka

  2. Pengurusan Harta Pusaka

 

Yang pertama merujuk kepada Wasiat, Hibah & Amanah. Lazimnya, ia dilakukan semasa seseorang itu masih hidup. Setelah perancangan telah dilakukan, ia masih tidak lagi lengkap kerana tiada pihak yang akan melaksanakan perancangan tersebut.

Perancangan tanpa Pengurusan hanyalah ibarat Cangkerang Kosong yang tiada faedahnya.

Oleh itu, Pengurusan Harta Pusaka amatlah penting terutamanya apabila seseorang itu sudah meninggal. Menurut Harian Metro (2020), terdapat hampir RM70 bilion wang dan aset tidak dituntut oleh Waris-Waris Arwah. Sudah tentunya, sebagai anak-anak atau ahli keluarga Arwah, kita mahu yang terbaik untuk Arwah termasuklah penyelesaian hutang dunia dan Akhiratnya.

 

Pengurusan Harta Pusaka oleh Syameel Danish & Co. akan memastikan setiap hutang yang ada akan dilangsaikan secepat mungkin dan harta pusaka seperti Rumah, Tanah, Wang Tunai, Kereta, Wang KWSP dan sebagainya diagihkan mengikut kehendak Arwah melalui Wasiat dan/atau Hibah atau Faraid, mengikut Ahli Faraid Arwah.

 

Semua peguam di Syameel Danish & Co. sentiasa tekad dalam menyelesaikan apa yang tertunggak dan menegakkan apa yang Haq. Jadi, kami menyediakan satu servis penyediaan Pengurusan Harta Pusaka secara komprehensif dan syumul.

HIBAH

Hibah - Salah Satu Kaedah Perancangan Harta Pusaka

"Sediakan payung sebelum hujan" yang membawa maksud berwaspada sebelum ditimpa sebarang kesusahan.

Dalam erti kata lain, kita mesti bersiap siaga dalam Perancangan Harta Pusaka kita. Dalam Islam, ada beberapa kaedah Perancangan Harta Pusaka.

 

Kami di Syameel Danish & Co. ingin berkongsi tentang Hibah. Ia ialah suatu pemberian daripada pemberi kepada penerima yang dibuat atas dasar kasih sayang. Pendek kata, Pemberi boleh memberikan hartanya kepada sesiapa sahaja.

 

Berbeza berbanding Wasiyyah, Hibah boleh diberikan kepada bukan ahli keluarga dan juga Waris Faraid. Hibah juga tidak mempunyai had terhadap jumlah harta yang boleh dihibahkan (Wasiyyah tidak boleh melebihi 1/3 daripada harta).

 

Jadi, hibah merupakan salah satu kaedah Perancangan Harta Pusaka yang konklusif di mana anda boleh menghibahkan harta anda kepada yang tersayang tanpa ada sebarang sekatan oleh Waris Faraid.

 
Anda tentukan apa yang terbaik untuk anak-anak dan pasangan anda!
 

Kami, peguam di Syameel Danish & Co. sentiasa peka akan keistimewaan dan kepentingan sesuatu Hibah. Jadi, kami menyediakan satu servis penyediaan HIbah dan Perancangan Harta Pusaka yang lain secara komprehensif.

PERANCANGAN HARTA PUSAKA

Semua perkara dalam dunia ini bermula dengan sebuah perancangan. Begitu juga dengan Harta kita sendiri. Bak kata pepatah, "sediakan payung sebelum hujan".

Kami di Syameel Danish & Co. ingin menawarkan satu solusi kepada isu Perancangan dan Pengurusan Harta Pusaka. Kami pasti masih ada yang kurang menahu tentang Perancangan Harta Pusaka. Menurut Harian Metro, pada tahun 2020,

Sudah hampir RM70 bilion wang tidak dituntut dan aset yang tidak tersentuh oleh para Waris Arwah.

Sudah tentunya tiada siapa yang mahu perkara sebegini berlaku. Syameel Danish & Co. ingin membantu masyarakat Malaysia kita dengan menyediakan satu laluan yang selamat bagi Pewasiat/Arwah dan juga para Waris.

 

Berikut ialah kaedah Perancangan Harta Pusaka di Syameel Danish & Co.:

  1. Wasiat

  2. Hibah

  3. Amanah

  4. Perjanjian Aset Perolehan Bersama

  5. Pelantikan Wasi (Pentadbir)

 

Lakukan Perancangan Harta Pusaka dan pastikan keluarga anda tidak terkecuali daripada Pengurusan Harta Pusaka anda. Anda tentukan apa yang terbaik untuk keluarga anda!

 

Jadi, kami menyediakan satu servis Perancangan Harta Pusaka secara komprehensif dan total.

WASIYYAH

Wasiyyah/Wasiat - Salah Satu Kaedah Perancangan Harta Pusaka

Wasiyyah bermaksud Iqrar oleh seseorang individu semasa beliau masih hidup berkenaan aset, manfaat atau hartanya, untuk dilupuskan atau dilaksanakan bagi tujuan sedekah atau perkara-perkara lain yang dibenarkan oleh Syarak, selepas kematiannya.

 
Secara alternatifnya, Wasiyyah membolehkan untuk memindah hakmilik aset seperti tanah dan rumah, selepas kematiannya, pada kadar 1/3 daripada jumlah harta sahaja serta penerimanya bukanlah dalam kalangan Ahli Faraid.
 

Satu persoalan timbul - Bolehkah harta seperti rumah, tanah, kereta, duit dan sebagainya diwasiatkan melebihi 1/3 daripada jumlah harta kepada Ahli Faraid seperti Ibu, Bapa, Isteri, Anak Lelaki, Anak Perempuan dan lain-lain?

 

Jawapannya - Perkara tersebut boleh dilakukan sekiranya semua Ahli Faraid bersetuju untuk melaksanakan Wasiat sebegitu.

 

Kami, peguam di Syameel Danish & Co. sentiasa peka akan keistimewaan dan kepentingan sesuatu wasiat. Jadi, kami menyediakan satu servis penyediaan Wasiat dan Perancangan Harta Pusaka yang lain secara komprehensif.

Lokasi

Galeri

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.