KotaMas-Laman-Web-1.png
KOPERASI TELEKOM MALAYSIA BERHAD (KotaMas)
Teguh, Mampan dan Dinamik

Koperasi Telekom Malaysia Berhad komited menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada para anggota. Pelbagai program telah dijalankan bagi memastikan anggota dapat menikmati keistimewaan, ganjaran dan kelebihan sebagai anggota koperasi.

Kami ingin menjemput semua ahli Kotamas, kakitangan Telekom Malaysia, saudara-mara dan rakan-rakan untuk turut serta dalam usaha mengaktifkan komuniti online masjid dan surau di Malaysia

Dapatkan Laman Web Mikro seperti ini secara PERCUMA dengan menjadi Ahli Masjid Network. Boleh digunakan sebagai Kad Nama Digital atau promosikan produk, servis dan perniagaan anda.

Mengenai Kami

 

Koperasi Telekom Malaysia Berhad

 

Koperasi Telekom Malaysia Berhad (KOTAMAS) komited menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada para anggota. Pelbagai program telah dijalankan bagi memastikan anggota dapat menikmati keistimewaan, ganjaran dan kelebihan sebagai anggota koperasi.

Kami telah menjalin kerjasama dengan Pewarisan Sdn Bhd untuk mempromosikan Masjid Network. Sokong usaha kami ini.

 

Sejarah Penubuhan Koperasi

Ideologi Koperasi mula bertapak di Negeri-negeri Tanah Melayu semenjak tahun 1907. Sir Arthur Young adalah orang pertama yang membuat percubaan untuk memperkenalkan ideologi Koperasi di kalangan penduduk Negeri-negeri Tanah Melayu dahulu hasil daripada kajian pergerakan ini di Cyprus. Walaupun beliau gagal dalam percubaan ini, beliau tidak berputus asa dan apabila beliau dilantik sebagai Chief Secretary di Negeri-negeri Tanah Melayu Bersekutu pada tahun 1911, beliau menubuhkan sebuah Jawatankuasa Khas untuk membuat kajian lanjut dalam perkara tersebut.

Sungguhpun perakuan-perakuan Jawatankuasa berkenaan tidak mendapat maklumbalas yang baik daripada masyarakat pada waktu itu, namun Sir George Maxwell selaku Chief Secretary bersama Sir Arthur Young telah menghantar Mr.C.Cavendish dari The Malayan Civil Service ke negara Burma pada 14bh. April, 1921 untuk mengkaji kejayaan pergerakan koperasi di negara tersebut. Sekembalinya dari Burma, beliau telah membuat beberapa perakuan. Perakuan tersebut telah menghasilkan kelulusan suatu undang-undang baru yang dikenali sebagai The Co-operative Societies Enactment, 1922.

Koperasi Jimat Cermat dan Pinjaman Telekom Malaysia Berhad atau ringkasnya Kota Mas Berhad ditubuhkan pada 21hb. Julai, 1922 dan diasaskan oleh 175 anggota dengan modal sebanyak RM987.00. Nombor pendaftaran Koperasi ialah1/1922 (Koperasi yang pertama ditubuhkan). Justeru itu, Kota Mas bukan sahaja berdiri teguh sebagai sebuah koperasi pelopor dalam gerakan koperasi di negara ini bahkan telah menjadi perintis terhadap pembangunan koperasi di negara ini. Presiden koperasi yang pertama ialah Mr.T.AMelville. Nama Koperasi ini pada mulanya ialah The Federated Malay State Posts and Telegraphs Co-Operative Thrift & Loan Society, Limited.

Walaupun pada awal penubuhannya, Koperasi memberi perkhidmatan kepada pekerja di Jabatan Pos dan Telekom tetapi pada 30hb. Mei, 1975, atas arahan khas daripada Pendaftar Koperasi-koperasi Malaysia, sebuah koperasi khas untuk anggota pekerja pos telah ditubuhkan (Koponas). Selaras dengan itu, keanggotaan Koperasi telah dihadkan kepada pekerja Telekom sahaja. Manakala pekerja Pos (yang sebelum ini menjadi anggota Koperasi) diberi pilihan untuk mengekalkan keanggotaan di Koperasi ini atau memilih menjadi anggota Koponas. Bilangan pekerja Pos yang masih menjadi anggota Koperasi ini hingga kini seramai 402 orang.

Visi

Menjadikan Kota Mas sebagai sebuah Koperasi yang unggul dengan memberikan tumpuan utama kepada kemudahan perkhidmatan berkualiti kepada anggota dan melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti ekonomi selaras dengan pengiktirafan koperasi sebagai sektor ketiga selepas sektor awam dan swasta di dalam memacu pembangunan ekonomi negara.

Misi

Misi kami ialah untuk menjadi Kota Mas sebagai sebuah Koperasi yang sentiasa berdaya maju dan berdaya saing melalui peningkatan dan mobilisasi sumber kekuatan yang ada secara optimum. Mempertingkatkan pencapaian Kota Mas sebagai sebuah Koperasi yang teguh, mampan dan dinamik secara berterusan.

 

Carta Organisasi

 

 

 

Servis Kami

Keanggotaan Koperasi Telekom Malaysia Berhad (Kota Mas) terbuka untuk pendaftaran keahlian baru kepada semua kakitangan Telekom, Celcom, Vads dan anak syarikat yang sedang berkhidmat termasuk pesara ( Kekal keanggotaan).

Untuk mendaftar sebagai ahli, muat turun Borang Keahlian atau boleh Whatsapp Unit Kawalan Kredit dan Keanggotaan di +6011-64951922 untuk sebarang pertanyaan.

Lokasi

Galeri

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.