faiznur
Faiznur Binti Ahmad Tarmizi
Peguam Syarie | Perunding Keluarga Islam

Tetuan Faiznur Ahmad Tarmizi

- Mengendalikan kes di Mahkamah Syariah (Selangor, Wilayah Persekutuan, Melaka,
Negeri Sembilan, Perak, dan Kelantan).
- Menyediakan kertas kausa kes Mahkamah Syariah.
- Menyediakan suratcara hibah dan wasiat.
- Menyediakan perkhidmatan konsultasi berkaitan hal ehwal keluarga Islam dan harta
orang Islam (Faraid, hibah dan wasiat)

Dapatkan Laman Web Mikro seperti ini secara PERCUMA dengan menjadi Ahli Masjid Network. Boleh digunakan sebagai Kad Nama Digital atau promosikan produk, servis dan perniagaan anda.

Latar Belakang

Faiznur binti Ahmad Tarmizi merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa (Kepujian) dan Diploma Amalan Kehakiman dan Guaman Syarie (DIJAP) daripada Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Merupakan pemilik firma Guaman Syarie Tetuan Faiznur Ahmad Tarmizi yang terletak di Klang, Selangor Darul Ehsan. Beliau juga merupakan salah seorang Peguam Panel Klinik Guaman USIM. Pada masa kini beliau telah mempunyai tauliah sebagai Peguam Syarie Negeri Selangor, Wilayah-Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan, Negeri Melaka, Negeri Perak dan Negeri Kelantan. Berpengalaman dalam bidang Guaman Syarie sejak tahun 2015. Pada tahun 2020, beliau bersama Dr.Norsuhaida binti Che Musa yang merupakan Penyelaras Klinik Guaman USIM telah menerbitkan E-Book yang bertajuk “PROSEDUR A-Z URUS CERAI SENDIRI” yang memfokuskan kepada prosedur perceraian persetujuan bersama di dalam Mahkamah Syariah. E-Book boleh dibeli dengan klik pada link yang diberikan ini

Faiznur binti Ahmad Tarmizi merupakan seorang Peguam Syarie yang memiliki tauliah dan berpengalaman mengendalikan kes melibatkan hal ehwal kekeluargaan Islam dan harta orang Islam di dalam Mahkamah Syariah di Malaysia bagi Negeri Selangor, Wilayah-Wilayah Persekutuan, Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Negeri Perak dan Negeri Kelantan. 

Beliau juga adalah salah seorang Panel Peguam Syarie di bawah Klinik Guaman Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sejak tahun 2019 sehingga sekarang. 

Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, beliau bersama Dr. Norsuhaida binti Che Musa, Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU), USIM telah menulis untuk penerbitan Astro Awani ruangan KOLUMNIS dengan tajuk 'Aku bebaskan kamu, kita berpisah'- Lafaz cerai ketika PKP, apa seterusnya? yang telah diterbitkan pada 18 Jun 2021.

Klik link untuk baca penulisan www.astroawani.com/berita-malaysia/kolumnis-aku-bebaskan-kamu-kita-berpisah-lafaz-cerai-ketika-pkp-apa-seterusnya-303693.

Seterusnya pada tahun 2023, beliau telah ditemu bual oleh wartawan Harian Metro bagi berkongsi pengalaman kerjaya dan kes-kes yang telah dikendalikan sepanjang pembabitan dalam dunia guaman syarie sejak tahun 2015 sehingga kini. Temu bual tersebut telah disiarkan dalam akhbar dan laman web Harian Metro pada 04 November 2023.

Selain merupakan Panel Peguam Syarie, beliau juga merupakan penceramah jemputan di Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU), USIM untuk kursus penyediaan pliding dan ikatan autoriti kepada peserta Moot Syariah yang terdiri daripada mahasiswa dan mahasiswi USIM untuk tempoh 3 tahun berturut-turut sejak tahun 2021.

Pada bulan Oktober 2023, beliau telah dilantik sebagai Exco iaitu Penolong Setiausaha, Persatuan Peguam Syarie Negeri Selangor (PGSMS) bagi sesi 2023-2025. Beliau juga merupakan Peguam Syarie Panel Bantuan Guaman Syarie (BAGUS) di bawah Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM).

Lokasi

Galeri

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.