faraid-2

Apa itu Faraid?

Faraid dalam al-Quran merujuk kepada peraturan warisan yang terdapat dalam Islam. Hukum faraid ini dinyatakan dalam beberapa ayat al-Quran, antaranya adalah dalam Surah An-Nisa (Surah ke-4). Terdapat peraturan-peraturan yang jelas mengenai pembahagian harta pusaka bagi waris-waris tertentu.

Contohnya, dalam ayat 11 Surah An-Nisa, Allah menyebutkan peraturan untuk pembahagian harta pusaka:

“Allah memerintahkan kamu mengenai (pembahagian harta pusaka kepada) anak-anakmu; bagi laki-laki, bahagian dua sebahagian dua dari harta yang ditinggalkan oleh dua orang ibu bapamu yang meninggal dunia, jika ia meninggalkan anak-anak; tetapi jika ia tidak mempunyai anak, dan ibunya yang mewarisi, maka ibunya mendapat sepertiga; dan jika yang meninggalkan itu lebih dari satu orang, dan mereka mempunyai anak, maka ibu bapanya hendaklah masing-masing dari keduanya mendapat seperenam dari harta yang ditinggalkan itu; dan jika dia tidak mempunyai anak, dan ibunya sahaja yang mewarisi, maka ibunya mendapat sepertiga; maka sesudah membayar wasiat yang diwasiatkan, hutang hutang, dan wasiat wasiat yang adil lagi baik, (begitulah ketentuan) dari Tuhanmu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Bijaksana.”

Jadi, faraid dalam al-Quran memberikan panduan yang jelas mengenai pembahagian harta pusaka kepada waris-waris tertentu berdasarkan hubungan keluarga dan jumlah anak-anak yang ditinggalkan.

Kongsikan artikel ini :

Admin - Kemaskini Blog/Berita

Kategori*
Tag
Tajuk Artikel*
Isi Kandungan *
CTA Title
CTA Link
Description Title
Content

Sertai Komuniti Masjid Ini

Untuk sertai komuniti , Sila Daftar atau Log Masuk

Kemaskini Maklumat Komuniti

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini dengan maklumat baru, anda boleh mengisi borang di bawah untuk melakukan pengemaskinian.

Nama Komuniti*
Alamat
Poskod
Bandar
Negeri
No Telefon
Whatsapp
Email
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Linkedin
Website

Keluar Komuniti Masjid Ini

Adakah anda pasti untuk keluar dari Komuniti ?
Jika pasti sila klik butang di bawah.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan Senarai Komuniti? Atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Anda boleh mengisi borang di bawah dengan maklumat yang diperlukan.

Laman Komuniti - Tambah Komuniti Baru

Misi kami adalah untuk memastikan semua Komuniti di Malaysia seperti Masjid, Surau dan Surau Jumaat tersenarai di masjidnetwork.my serta memastikan komuniti-komuniti ini mempunyai maklumat yang lengkap dan terkini. Untuk menjayakan misi ini, kami memerlukan bantuan dan kerjasama daripada anda.

Tambah Komuniti Baru

Ingin membantu masjidnetwork.my mengembangkan senarai komuniti atau ingin menambah komuniti dari kawasan anda? Sila klik SINI.

Jika anda menjumpai sebarang maklumat yang tidak tepat atau ingin mengemaskini komuniti ini dengan maklumat baru, sila klik SINI.

Anda adalah AJK komuniti ini? Jom sertai kami di masjidnetwork.my. Sila klik SINI.

Adakah anda mengenali seseorang yang menjadi AJK komuniti ini? Bantu kami untuk menghubungi mereka. Sila klik SINI untuk membantu kami.